Wednesday, September 1, 2010

Mari Menanam Orkid Gergasi....Grrrrr!


Sekali dengar pada nama ingatkan gergasi cam Godzilla ke Gorgon ke hehe. Actually pada 2 minggu lepas aku ke SK Jaya Bakti untuk pemantauan kokurikulum. Sampai je di kawasan sekolah tersebut, terciumlah bau yang cukup mengharumkan. Hish bahaya nih, kalo tercium bau-bau pelik (bahaya apanya bulan puasa ni keke). Tinjau2, tu dia banyaknya spesies pokok bendalah nih. Orkid Gergasi ni atau nama saintifiknya " Grammatophyllum speciosum" xlrpzvsrtgh...terbelit lidah nak menyebutnya adalah merupakan spesies orkid yang terbesar di dunia. Bla...bla...bla....tentang bunga ni bleh baca di sini ya Wikipedia hehe. tapi apa yang buatkan aku impress dgn orkid ni ialah untuk berbunga ia ambil masa 4 tahun sekali huhu. Nampaknya sapa yang tanam dh tua, bleh mati dulu sebelum sempat tengok bunganya ahaks. PK1 nya dok bercerita diaorang amik di Sua Lamba anak pokoknya di atas pokok-pokok balak. No wonder, arwah bapak mertua aku penah jumpa dekat dalam hutan atas balak yang dah mati. Di ambilnya dan di tanam di tepi rumah di Seremban. Rasanya cam belum berbunga lagi setakat nih. Ramai jugak peminat-peminat orkid berebut-rebut nak cari dan tanam "rimau" ni sebab "kepayahan" dalam mencarinya. So, kepada mereka yang berminat pegilah masuk hutan cari anak pokok orkid rimau nih hehe. Jangan sampai sesat sudah...siapa yang susah? Mereka dan keluarga mereka jugak hehe. Dan dengar-dengar citer, ada jugak yang offer $$$$ untuk dapatkan orkid ni. Ntah benar atau tidak Wallahuallam!

p/s: Marilah kita mendengar pantun 2 kerat yang ada kaitan dengan rimau hehe..

Harimau mati meninggalkan belang
Manusia mati meninggalkan nama

(ntah apa kaitan dgn post ni, aku pun tak tau wakaka)

No comments:

Post a Comment

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails